Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Békebeli Budapest - Filmvetítés és előadás az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója kapcsán

Békebeli Budapest - Filmvetítés és előadás az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója kapcsán

A rendezvény első felében Saly Noémi művelődéstörténész és Fónagy Zoltán történész élményszerű vetített képes előadásában a kiegyezés vívmányairól, jelentőségéről beszél, majd a Békebeli Budapest című 50 perces filmet tekintheti meg a közönség. Az előadók történetei segítenek közelebb kerülni a korszak hús-vér valóságához.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 31. szerda, 19:00

A Kiegyezés határkő Magyarország történetében: az általa teremtett keretek biztosították a modernizáció és az európai felzárkózás feltételeit. A félszázadnyi „boldog békeidő” alatt az ország mind gazdasági, mind kulturális téren sokat ledolgozott elmaradásából, polgárai jogbiztonságban és minden korábbinál gyorsabban javuló életkörülmények között éltek. A dualizmus kora impozáns örökséget hagyott a viharos 20. századra. A legnagyobb teljesítmények közül is kiemelkedik Budapest fejlesztése, amely tudatos városfejlesztés révén ezekben az évtizedekben vált modern fővárossá, és egyben annak szimbólumává, hogy Magyarország belépett a polgárosult és művelt európai államok közösségébe.

Ez az alapgondolata az Új Eldorádó és a Magyarok a Barcáért Balázs Béla Díjas filmrendezőjének, Kocsis Tibor Békebeli Budapest című új munkájának is. Mácsai Pál és Fodor Tamás narrációjával 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig meséli el a film, mi minden valósult meg a fővárosunkban. Sokan nem tudják, hogy mindazok a csodák, melyeket ma büszkén mutatunk a Budapestre érkezőknek, mind ebben a korban születtek.

A film alkotói több, mint 12 múzeum és archívum, valamint magánygyűjtemény mintegy 15.000 fotóját nézték át és 14 órányi eddig nem látott archív mozgófelvételből válogatták a film gazdag képanyagát. Emellett játékfilmrészletek, különleges drónfelvételek és az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb muzsikái, Liszt és Strauss dallamai,  irodalmi és újságidézetek festik meg kor hangulatát, hétköznapjait, ünnepeit.

A rendezvény első felében Saly Noémi művelődéstörténész és Fónagy Zoltán történész élményszerű vetített képes előadásában a kiegyezés vívmányairól, jelentőségéről beszél, majd a Békebeli Budapest című 50 perces filmet tekintheti meg a közönség. Az előadók történetei segítenek közelebb kerülni a korszak hús-vér valóságához. Hogyan éltek, mit ettek-ittak, mit játszottak eleink, milyen szagok és zajok uralták a régi utcákat.

A történészek mellett az est vendége Kocsis Tibor filmrendező is, aki elárulja, hogyan lett „megszállott „kutatója” a Monarchia hétköznapjainak.

A programot egy játék zárja, amelyben a közönség tagjai közül azok, akik a kiegyezéshez kapcsolódó kérdésekre helyesen válaszolnak, a film DVD-verzióját nyerhetik meg.

Ajánlatunk


Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

Ajánló


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!