Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


King's Singers koncertje 2.

King's Singers koncertje 2.

A King’s Singers koncertje  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 2. péntek, 19:30

Immár bő 48 esztendeje fogalom a King's Singers, s hiába a lassan ötödik generáció – a most hozzánk érkező együttes tagjai 2004 és 2016 között csatlakoztak a formációhoz illetve váltották a távozókat –, a páratlan zenei minőség, a magas fokú muzikalitás, a tökéletes intonáció, az angol zenei tradíció töretlen folytatásának lehetünk fültanúi 2017. június 1-én és 2-án Debrecenben, a Kölcsey Központban. Reneszánsz és romantikus madrigálok, modern de mégis középkori a capella érzetek, afrikai kitekintés, izgalmas modern hangzatok, pazar szigetországi népdalfeldolgozások - s mindezekhez Kodály Zoltán két legnépszerűbb alkotása, majd közös crossover gondolatok a világhírű együttes, a King's Singers és a Kodály Filharmonikusok valamint a Kodály Kórus együttműködésében, Szabó Sipos Máté és Somogyi –Tóth Dániel vezényletével.

Az 1985-1997 között King's Singers-tag Bob Chilcott archaizáló, kontemplatív, Days from even such is time című darabjával kezdődik koncertjük. A repetitív, távolba vesző kvártok, kvintek, oktávok időtlen állandósága, olykor együttes súrlódásuk különleges hatást teremt. Velejéig modern darabot hallunk, mégis, mintha egy Byrd-mise egymásra épülő, a feszültséget egymásnak átadó, egymásból kinövő szólamainak ölelkezésében gyönyörködnénk, az előttünk megelevenedő emberi hatsípos orgona örök időt megidéző misztikumával, modern hangi keretben, mégis maximális tisztelettel az előző korok szellemisége iránt.

E lassú, megragadó, elgondolkodtató kezdést követően három reneszánsz madrigál csendül fel az időben is abszolút kortársak, Morley, Johnson és Gibbons tollából. Reneszánsz táncforma, mértéktartó, gyönyörű kontratenor állásokkal tűzdelt zenei szövet, végül  egy expresszív, érzelmekben gazdag darab idézi az 1550-es, 70-es években született, illetve 1601 és 1603 között elhunyt szerzők zenei világát.

E három eredetit követően egy igazi "romantikus madrigállal" folytatódik a koncert, Camille Saint-Saëns négyszólamú Téli szerenádjával. A Henry Cazalis szövegére 1867-ben komponált mű igazi szórakozás, kellemesen világos, romantikusan éneklő folyamatokkal, izgalmas belső szólókkal, remek dinamikával. A darab bővelkedik az énektechnikailag igencsak nehéz, de felettébb humoros, szórakozató  fordulatokban, melyekhez a King's Singerstől megszokott szellemes "koreográfia" is társul.

Saint-Saëns opusza - előadási szempontból -  valóságos bemelegítés Goffredo Petrassi Nonsense c. darabjához. A La Fenice színház 2003-ban elhunyt egykori igazgatója, Edward Lear 1861-ben megjelent A book of nonsense c. kötetéből vette át a szöveget. Vérbeli modern énekesi próbatétel, rendkívül nehéz állásokkal és belső harmóniai súrlódásokkal, izgalmas hajlításokkal, tonális, de állandóan szanaszét vándorló szólamokkal, s mindehhez remek belső humorral – valódi csemege a modern hangzások kedvelőinek.

A King's Singers koncertjén ezt követően afrikai percek következnek. Peter Louis Van Dijk: Horizons c. darabja az együttes 1995-ös dél-afrikai koncertturnéjára készült, egy 16. századi busman festmény ihlette hangulatban. A műben érdekesen ötvöződnek az európai  hatások és az afrikai törzsi zenéket idéző ritmikus elemek. Korál-szerű, európai imádság érzet, megragadó hangterek, varázslatos harmóniamenetek, békés távlatok; mindez afrikai érzettel, hátterekkel, színekkel a háttérben, csodálatos kettősség, szinte utazás az afrikai kontinensre.

A koncert első részének befejezéseként – hagyományosan – könnyed feldolgozások csendülnek fel vendégeink előadásában. Elsőként az egykor az együttesben éneklő Simon Carrington átirata, a Scarborough Fair tradicionális angol népdalból maga a kellemes, békés harmóniai élmény, csakúgy, mint az ezt követő Loch Lomond, mely egy skót népdal hasonló stílusú igényes, gazdag  feldolgozása David Obertontól.

A szünet előtti utolsó szám igazi virtuóz, félidő-záró remeklés, remek humorral, könnyed, derűs harmóniákkal, Gordon Langford: Blow away the mornig dew c. opusza.

A szünetet követően elsőként a debreceni Kodály Kórus énekel, az angol, illetve skót vidék után itthonról folytatva a népdalfeldolgozások sorát. Ezúttal Kodály Zoltán 1931-ben mátrai népdalokból komponált Mátrai képek c. remekműve csendül fel, izgalmas szvit-szerű szerkezettel, valamennyiünk által jól ismert népdalokkal – A Vidrócki, Sej a tari réten stb –, a végén a szerzőtől megszokott, virtuóz befejezéssel.

Ezt követően a Kodály Filharmonikusok folytatja a hazai népzenei és népdal-feldolgozási kitekintést. Ugyancsak Kodály-művet, a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 80. évfordulójára 1933-ban komponált Galántai táncok c. opuszt szólaltatják meg, melynek élményanyagát Kodály gyermekkorának 7 galántai évében lelhetjük fel. Nem véletlen a verbunkos elemek gazdag alkalmazása, a galántai cigánybanda Mihók prímásának megidézése. A tánc-rondó formában megirt fergeteges darab méltán világsiker, a klasszikusan kereteket megtartó, de harmóniáiban mégis modern elemeket alkalmazó, jellegzetesen kodályi nyelvezet mai füllel hallgatva sem vesztett lendületéből, dinamikájából – és tiszta magyarságából.

A koncert két záró száma igazi különlegesség, mivel a King's Singers és a Kodály Filharmónia együttesei közösen lépnek színpadra. Elsőként Billy Joel 1983-ban komponált And so it goes c. darabja csendül fel Bob Chilcott átiratában. A korálszerű, sokszor melankolikus hangzás Billy Joel életének egy nehéz, érzelmekkel, vívódásokkal teli időszakát idézi. Az eredeti dal komponálásának idején épp válságban volt kapcsolata egy még teenager korú modellel, Elle Macphersonnal  - ezt az időszakot élhetjük át e kompozíció révén. A koncert záró számaként pedig a salt lake city-i Mormon Tabernacle Choir egykori zenei vezetője, Mack Wilberg: An Atlantic bridge c. kompozíciója csendül fel.

Páratlanul tartalmas és szórakoztató este ígérkezik tehát, melyben angol és magyar zenei hagyomány – és tegyük hozzá: örök zenei minőség – ad egymásnak emlékezetes találkozót.

Közreműködik:

King’s Singers énekegyüttes

Kodály Kórus Debrecen

Kodály Filharmonikuosk

Vezényel: Szabó Sipos Máté, Somogyi-Tóth Dániel

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Ajánló


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Mi ez, mi ez, miez, ez a rettentő csengetés? Tűz van? Ezek nyilván tűzoltók… szólni kellene az Erzsinek, hogy oltsa…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!