Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Budafoki 2023-24/7

Budafoki 2023-24/7

Előadók:

Kanyó Dávid – piccolo
vezényel: Török Levente

Műsor:
Borodin: Igor herceg – nyitány
Gyöngyösi: Piccoloverseny
Smetana: Moldva
Dohnányi: Pierrette fátylai – szvit

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 26. péntek, 19:00

Borodin Igor herceg című operájának nyitányával indul a Budafoki hangversenyesték 2023-24-es évadjának utolsó koncertje. Borodin orosz zeneszerző volt, ám mellette komoly tudományos pályát is befutott kémikusként. Zenéjébe behozta a közép-ázsiai népek zenei gazdagságát, amivel olykor merész zenei nyelvezetet keresett a klasszikus hagyományok tisztelete és szeretete mellett. Az Igor herceg egy négyfelvonásos opera, szövegkönyve a 12. századi Ének Igor hadáról című orosz eposz alapján született, melyben II. Igor fejedelem hadjáratait beszélik el a betörő polovecek ellen. Az operát Borodin majdnem húsz évig írta, váratlan halála akadályozta meg az opera befejezésében. Barátai, Rimszkij-Korszakov és Glazunov szerkesztette meg és egészített ki az operát, melyet végül 1890-ben mutattak be Szentpéterváron. A mai estén az opera nyitányát adja elő a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Gyöngyösi Levente Piccoloversenye 2022 tavaszán keletkezett Peter Verhoyen belga piccoloművész, az Antwerpeni Szimfonikus Zenekar szóló-piccolósának felkérésére. A művet 3 másik piccoloversennyel együtt a művész lemezre vette és megjelentette.

A versenymű 4 tételből áll: egy rövid, improvizatív nyitótétel (Rubato) után, mely magyar népi hatásokat (tilinkó) mutat, következik a 2. tétel (Allegro moderato), a mű súlypontja, egy nagyszabású szonátaforma. Ennek zenei gyökerei a magyar népzene mellett Bartók Béláig és a jazzig vezetnek. A rövid 3. tételben (Andantino) a hárfa, szólóhegedű és fuvola által teremtett romantikus, álomszerű hangulatot időről időre megszakítja a piccolo egyre kétségbeesettebbé váló, beszédszerű gesztikulálása. Végül a kirobbanó energiájú, igen virtuóz zárótétellel (Presto) ér véget a kb. húsz perces mű.

Az est második részében Smetana sokak által ismert és nagyon kedvelt Moldvája hangzik el. A Moldva egy hat részből álló mű, a Hazám ciklus egyik darabja, melynek mindegyik része egy programatikus címmel ellátott szimfonikus költemény. Smetana 1872-1879 között komponálta a művet, melyben a cseh nemzet múltjának és a cseh tájak szépségének szeretete ihlette, és Prága városának ajánlotta. A Moldva a leggyakrabban hallható részlete a teljes kompozíciónak, mely a Moldva folyó útját festi le a forrástól a cseh fővárosig, miközben különböző, a folyó partján zajló eseményeknek lehetünk részesei: egy erdei vadászatnak, egy vidéki lakodalomnak, és a tündérek táncának a holdfényben.

A koncertet záró mű a zenekar névadójának, Dohnányi Ernőnek egy pantomimjátékhoz írott műve. A Pierette fátylai Arthur Schnitzler azonos című műve alapján készült, mely egy szerelmi háromszög drámai kimenetelű történetét meséli el a nászéjszakáról a szeretőhöz szökött menyasszonnyal, méregpohár felhajtásával, halott szerető kísértetével, és végül a történtek és veszteségek miatt megőrülő menyasszonnyal. A mű bemutatója 1910-ben volt Drezdában, majd ugyanebben az évben Budapesten az Operában. A mai estén a Pierette fátylai szvit változatával búcsúzik az évad végén a Budafoki Dohnányi Zenekar, melynek élén Török Levente vezényel.

Ajánlatunk


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Carl Orff CARMINA BURANA Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Ajánló


Godfrey Reggio, a kísérletező szellemű amerikai rendező 1982-ben készítette el Koyaanisqatsi című filmjét, amely az új iránt fogékony közönség köreiben…

Brian Blade legendás amerikai jazzdobos (Chick Corea, Joshua Redman, Bill Frisell) Magyarországon is jól ismert, még popos körökben is az…

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!