Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Dicsőíti ég és föld

Dicsőíti ég és föld

Műsor:
Charpentier: Messe de Minuit pour Noël (H9)
Charpentier: Te Deum (H146)
Bach: Karácsonyi oratórium (BWV 248) – III. kantáta „Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen“

Közreműködik:
Kovács Csilla, Gavodi Zoltán, Biri Gergely, Najbauer Lóránt - ének
Aura Musicale barokk kamaraegyüttes (műv. vez.: Máté Balázs)
Kodály Kórus Debrecen

Vezényel: Szabó Sipos Máté

Külön tanulmányt igényelne annak vizsgálata, hogy a német-osztrák, illetve itáliai komponisták mellett miért maradtak a mai napig háttérben a francia zeneszerzők a magyar hangversenyéletben. Marc-Antoine Charpentier is a felfedezésre érdemes szerzők közé tartozik. A barokk zene francia mestere Itáliában, Carissiminél tanult, majd hazájába visszatérve Lully és Rameau kortársaként alkotta meg jelentős – egyházi és világi darabokból álló – életművét. Karácsony ünnepe, Jézus születésének misztériuma évszázadok óta ihlető forrása a keresztény gyökerű művészi alkotásoknak. Charpentier tizenkét miséjének egyike a Messe de Minuit pour Noël, azaz a karácsonyi mise. Az 1694-ben született darab sajátos eszközökkel ünnepli a megváltó születését. Zenei anyagának gerincét tíz francia karácsonyi ének (himnusz) alkotja, melyek a latin nyelvű textushoz illesztve, szólóhangokon és énekkaron szólalnak meg. Ehhez viszonylag kis létszámú hangszeres együttes járul, melynek a vonós, illetve continuo szólamok mellett a fuvolák adnak pasztorális jelleget.

Viszonylagos ismeretlensége ellenére, Charpentier egy dallama mégis  milliók számára ismert. Te Deum című, a Szentháromságot dicsőítő, tizenegy tételes motettájának nyitó prelűdje ugyanis az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Uniója) szignáljaként gyakran hallható a médiában. A Te Deum szövege Szent Ambrus és Szent Ágoston nevéhez köthető, Charpentier megzenésítése a feltételezések szerint a győztes steinkirki csata megünneplése alkalmából, 1692-ben hangzott el először. A fényes, D-dúr alaphangnemű kompozícióban sűrűn váltakoznak a szóló- és énekkari részek. Záró fúgatétele a legelőnyösebb oldaláról mutatja be Charpentier magasrendű mesterségbeli tudását.

J.S. Bach népszerű Karácsonyi oratóriuma tulajdonképpen hat rövid, német szövegű kantátából álló sorozat, melynek egyes darabjai a karácsonyi ünnepnapokra, valamint Újévre és Vízkeresztre íródtak. A harmadik „Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen” kantáta Karácsony másnapjára készült, és a pásztorok vizitációját jeleníti meg. Középpontjában a hála gondolata áll. Tizenhárom tétele között kórusokat, recitativókat, áriákat, duettet és korálokat találunk. Különösen megragadó, ahogyan Bach a fúvós hangszereket használja, a fuvolák, oboák és trombiták hangzása nagyban hozzájárul az egyes tételek alaphangulatának megteremtéséhez.

(szöveg: Balogh József)  

Ajánló


Nehéz a művészlétről olyan drámát írni, mely nem válik belterjessé, mely hiteles figurákon…

Az zenekar kezdetben felnőtteknek zenélt, de egy véletlen felkérés kapcsán olyan sikeres gyerekkoncertet…

A JELENLEG HATÁLYBAN LÉVŐ KORMÁNYRENDELET ÉRTELMÉBEN KONCERTJEINK KIZÁRÓLAG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LÁTOGATHATÓAK!