Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Jób lázadása (felújított változat bemutatója)

Jób lázadása (felújított változat bemutatója)

magyar filmdráma, 100 perc, 1983

Forgatókönyv: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Petényi Katalin
Operatőr: Szabó Gábor
Zeneszerző: Jeney Zoltán
Szerkesztő: Dr. Hans Kutnewsky
Vágó: Petényi Katalin, Miklós Mária

Szereplők: Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Rudolf Péter, Léticia Cano, Verebes István, Gálffi László, Fehér Gábor, Görbe Nóra, Oszter Sándor

 

A Magyar Nemzeti Filmalap-Filmarchívum bemutatja Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változatát, első alkalommal mozivásznon. A vetítésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor az alkotók - Kabay Barna rendező, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Szabó Gábor operatőr - részvételével.

A vetítés előtt Kelemen Barnabás (hegedű) és Kokas Dóra (cselló) adnak rövid koncertet.

A filmet követően Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát, Darvas István főrabbi, Kabay Barna filmrendező, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Szabó Gábor operatőr beszélget.
Moderátor: Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézetének igazgatója

Az est kísérőprogramjaként plakátkiállítás látható az Urániában Gyöngyössy Imre filmjeiből és werkfotók a Jób lázadása című film forgatásáról.

A filmről

Az 1984-ben Oscar-díjra jelölt film gyermekszemmel ábrázolja holokausztot. Jób, a hét gyermekét eltemető zsidó parasztgazda 1943-ban egy keresztény kisfiút fogad örökbe, hogy legyen örököse vagyonának, folytatója kultúrájának. A bibliai vonatkozású történet Zenthe Ferenc, Temessy Hédi, Fehér Gábor és Rudolf Péter emlékezetes alakításával emberközelbe hozza és humorral szövi át az együtt töltött egy évet, amely során Lackó megismeri a zsidó hagyományokat, a paraszti élet szépségét és titkait. A néző az ő rácsodálkozó, gyermeki tekintetén át szembesül a holokauszt felfoghatatlan és ábrázolhatatlan borzalmával is, amikor a nevelőszülőket elhurcolják.

A film 4K felbontású, teljeskörű restaurálása a Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében valósult meg 2019-ben. A film restaurálásán a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor mintegy harminc szakembere dolgozott. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor bevonásával rekonstruálták, a hangsávok az eredeti mágnesszalag digitalizálását követően Petényi Katalin és Kabay Barna közreműködésével kerültek felújításra a hangrestaurátorok keze alatt.

Ajánló


A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A…

Ezen a Padláson "Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy…