Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Kaleidoszkóp
2

Kaleidoszkóp

Kaleidoszkóp
Hommage á Bartók Béla
Az Idéző 1.84 és Kiss- Balbinat Ádám és Szabó Marcell közös estje
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 25. péntek, 19:00

Az Idéző 1.84 kortárs- néptánc Társulat és Kiss-B. Ádám és Szabó Marcell és Bartók Béla örök érvényű műveiből tervez egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába, a magyar néptáncok férfi világán keresztül. Bartók Béla klasszikus zongorára írt műveiből egy színes válogatás, két világ, két férfi táncszóló, két városi- verbunkos mikrokozmosz és végtelen variációi.

Egyéni, sajátságos hangon tervezzük aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit. A színpadi alkotói folyamatban megkoreografáltuk a tradícionális népi hegedűn megszólaltatott tánczenéket és a belőlük merítkező zongoradarabokat is.

 

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…

feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

Bartók Bélamagyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. 1906-ban Kodály segítségével és tanácsaival kezdte meg gyűjtőmunkáját. Bejárta az országot, majd más népek zenekultúráját is kutatta: járt szlovák nyelvterületen, Erdélyben és Észak-Afrikában (Biskra) is gyűjtött, az arab is népzenét tanulmányozta. Bartók életműve mind a magyar, mind az egyetemes zenetörténet szempontjából korszakalkotó jelentőségű. Bartók Béla műveinek, „muzsikái”-nak táncos képekben való kifejezése régi terveim között szerepelt, eddigi szakmai utam alatt végig inspirálóan hatottak rám.

A tervezett bemutatóban többek között felcsendül, esetenként újra formálódik többek között az Allegro barbaro.

Idéző 1.84 Társulat:

Progresszió- Tradíció- Revolúció

Koncepció: Jövőbe mutató mozgásnyelv kialakítása a neofolklorizmus jegyében. Formanyelvünk kortárs és modern tánctechnikák fúziója a néptánccal. Színpadi perspektívánk a magyar hagyomány aktualizálása: a jövőbe lépni és a múltat felemelni.

Mai alkotóként fontosnak tartjuk, hogy kortársainkal alakítva új művészi kört, nagy ambícióval, energiával kezdjük meg a munkát, hogy kísérletező, ám minőségi előadások szülessenek.

 

Szabó Marcell gondolatai:

Bartók Béla zenéje sokszor neoklasszicizáló és folk egyszerre. Szóval egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, "hagyománytisztelet és megújulás". Bartók az a szerző, akinek a zenéje pont azért lesz időtlen és örök érvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális.

 

Az előadás után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre.

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

zenés játék két részben

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!