Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Ligeti 100 – „A gigantikus protézis” - Fassang László orgonaestje / Előhang 18:30

Ligeti 100 – „A gigantikus protézis” - Fassang László orgonaestje / Előhang 18:30

A Ligeti-centenárium izgalmas eseményének ígérkezik Fassang László orgonaestje, amelynek közönsége nemcsak a Müpa világhírű instrumentumát hallhatja, de a hangversenyen Hammond-orgona, MIDI-orgona és zongora is megszólal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 4. szerda, 19:30

Ligeti 100
„A gigantikus protézis”
Fassang László orgonaestje

Műsor:
J. S. Bach: c-moll passacaglia, BWV 582
Ligeti: Volumina
Bach: G-dúr triószonáta, BWV 530
Ligeti: Két etűd - Harmonies, Coulée
Bach: G-dúr fantázia („Pièce d'orgue”), BWV 572
-------
Fassang László: Improvizációk Ligeti Musica Ricercata című zongoraciklusának témáira
Frescobaldi: Recercar Cromaticho post il Credo
Ligeti: Ricercare - Omaggio a Frescobaldi
Ligeti: Hungarian Rock
Fassang László: Improvizáció a Hungarian Rock chaconne-témájára

A Ligeti-centenárium izgalmas eseményének ígérkezik Fassang László orgonaestje, amelynek közönsége nemcsak a Müpa világhírű instrumentumát hallhatja, de a hangversenyen Hammond-orgona, MIDI-orgona és zongora is megszólal, a programot mindvégig kísérő fényfestés a zenéhez a vizuális asszociációk sokaságát társítja, a magyar zeneszerző műveinek társaságában felhangzó Bach- és Frescobaldi-kompozíciók pedig nemcsak stiláris kontrasztot kínálnak, de egyszersmind olyan darabok is, amelyek hatottak Ligeti György gondolkodásmódjára.

„Az orgona egyrészt mindeddig felderítetlen hangszínlehetőségeinek hihetetlen gazdagsága, másrészt (és elsősorban) hiányosságai - tehetetlensége, merevsége, szögletessége - révén keltette fel az érdeklődésemet. Ez a hangszer olyan, mint egy óriási protézis. Izgatott, hogy rájöjjek: hogyan lehet ezzel a protézissel újból megtanulni járni.” E mondatokat Ligeti György fogalmazta meg Volumina című nevezetes orgonaművéről szóló írásában. Amikor tehát protézisről beszél, az nem azt jelenti, hogy a fehér-fekete billentyűk óriási fogsorra emlékeztették (habár ez az ijesztő kép sem volna meglepő a Le Grand Macabre groteszkhez vonzódó szerzőjétől), hanem a mozgás, a járás. Fassang László felfedező útra hív Ligeti világában. Megszólaltatja a zeneszerző orgonaműveit, azokat a Bach- és Frescobaldi-darabokat, amelyek a magyar alkotót inspirálták, műsorának második részében improvizál is Ligeti témáira, a fényfestés mesterei, Besnyő Dániel és Kiss Patrik pedig kötöttséget és szabadságot kombináló munkájukkal képzettársítások végtelen sorát indítják el. A hangverseny két része egy-egy nagy, összefüggő kompozíció, amely mozgósítja a közönség érzékeit és intellektusát.

Orgona, Hammond-orgona, MIDI-orgona, zongora: Fassang László

Közreműködők:
fényfestés: Besnyő Dániel, Kiss Patrik

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ajánló


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!