Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Mark Kozelek: Sun Kil Moon

Mark Kozelek: Sun Kil Moon

Először koncertezik Magyarországon az elmúlt negyedszázad egyik legfontosabb dalszerző-gitáros-énekese, a kilencvenes évek amerikai alternatív színterén a Red House Painters frontembereként feltűnt, majd az ezredfordulótól már saját neve alatt és Sun Kil Moon nevű projektjével dolgozó Mark Kozelek.

Az 1967-ben az Ohio állambeli Massillonban született Kozelek San Franciscóban alapította Red House Painters nevű zenekarát, melynek lassú, melankolikus történetmesélő dalaival - a slowcore-tól a folkos hangulatokon át a Neil Young-gitárhangzású rockig - a kilencvenes évtized során hat nagylemezt töltött meg. A 21. században további húsz stúdióalbummal bővítette diszkográfiáját, hol saját neve alatt szólóban, hol változó felállású Sun Kil Moon projektjével, hol más művészekkel együttműködve.
A Bon Ivernek, José Gonzáleznek és más indie folk előadóknak is előképül szolgáló Mark Kozelek a művészi csúcsra a Sonic Youth-dobos Steve Shelley-vel felvett Benji című Sun Kil Moon-nagylemezen ért fel: a családtagok, barátok és szerelmek sztorijainak boncolgatása közben a dalszerző pszichéjét is feltáró anyag a „2014 legjobb albumai” listák egyik favoritja lett.
Kozelek dalait filmrendezők is előszeretettel használják, sőt színésznek is többször meghívták filmjeikbe: Az eladólány című Steve Martin-produkcióban és a Cameron Crowe-féle Majdnem híresben játszott rockerszerepei, valamint a Vanília égbolt Tom Cruise-zal közös jelenete után legutóbb Paolo Sorrentino 2015-ös, Ifjúság című rendezésében is láthattuk.
A mogorva külseje mögött sajátosan száraz humort rejtő énekes akár egyetlen akusztikus gitárral is lenyűgözően karizmatikus előadó - erről budapesti szólóestjén is megbizonyosodhat majd a közönség.