Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Múzeumfalu látogatás
9

Múzeumfalu látogatás

Sóstói Múzeumfalu Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátogatottabb, időszakosan nyitva tartó közgyűjteménye. Az ország második legnagyobb és a régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma, amely kb. kilenc hektáros területen fekszik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: november 30. csütörtök, 9:00

A Sóstói Múzeumfaluról

Az intézmény nagy részét egy fiktív, kétutcás falu foglalja el. Itt látogatóink megismerkedhetnek Északkelet-Magyarország népi építészeti emlékeivel, paraszti lakáskultúrájával, háztartási és gazdasági eszközeivel, illetve a parasztságot kiszolgáló mezővárosi műhelyek berendezésével és termékeivel. 2014 októbere óta látogatható Árpád-kori településrészletünk (régészeti szabadtéri múzeum), amely a 10-13. század jellegzetes háztípusait és egyéb építményeit, egy-egy korabeli foglalkozás tárgykultúráját rekonstrukciók formájában mutatja be.

A Sóstói Múzeumfalu működési engedélye 1970-es keltezésű, s a későbbi nyitásig eltelt kilenc év jelzi, hogy számos nehézséggel járt, míg végre az első két állandó kiállítási egység (Szatmár és Rétköz) fogadhatta látogatóit. A mesterségesen kialakított portákat a muzeológusok arról a községről nevezték el, ahonnan a lakóépület származik. A néprajzi falu terjeszkedésével felépült még három állandó kiállítási egység (Bereg, Nyírség, Nyíri-Mezőség), illetve áttelepítésre került a mezővárosi műhelysor és számos közösségi épület (templom, parókia, szatócsbolt, kocsma, iskola, szárazmalom stb.). Ezeken kívül a néprajzi falu olyan érdekességet is bemutat, mint a tirpák porta, melynek építményei Cigány- és Füzesbokorból kerültek a gyűjteménybe. A Nyíregyháza környéki bokortanyák a 18. századtól megtelepedő, evangélikus felekezetű szlovákok („tirpákok”) jellegzetes településformái voltak. A tirpák portán kívül a megye nemzetiségi sokszínűségét sajnos kevés emlék őrzi, ezek között is kuriózum a cigányság lakóépületeinek bemutatása.

A barabási iskolaépületben egy két világháború közötti állapotokat tükröző tanterem, tanítói pihenőszoba és régi iskolaszereket, szemléltető eszközöket, tankönyveket bemutató kiállítás révén pillanthatnak bele a látogatók megyénk iskolatörténetébe.
A népi kulturális örökség fennmaradását és átadását más tematikus tárlatokkal is segítjük. A Mindenre fény derül című kiállítás a világító eszközök történetét mutatja be a mécsestől a petróleumlámpán át az elektromosság megjelenésééig. A paraszti textiltisztítás és -simítás sok fáradtsággal járó munkálataival ismerkedhetünk meg az „Ingem, gatyám de szennyes…” című kiállítás segítségével, ahol a szapul, sulykol, mángorol szavak jelentésének megismerése vizuális megerősítést kap, részben a tárgyak, részben egy kisfilm segítségével. Az Anarcsról áttelepített lakóházunkban a 20. század eleji, régi falusi lakodalmak hangulatából és szokásaiból nyújtunk ízelítőt „Lakodalom, sokadalom, nincsen akkor beteg asszony!” címmel. Végezetül a gyulaházi parókia épületében kiállított egykori magángyűjtemény a népi kerámiák világába vezet el bennünket, valamint digitális
alkalmazások segítségével feltárja látogatóink előtt az ezüst- és porcelántárgyakból álló örökség elrejtéséről és megtalálásáról szóló családi legendát, illetve azt is, mire használták a keménycserép tányérokat, amikor nem a paraszti lakóházak falait díszítették.

NYITVATARTÁSI IDŐ
2023. május 1. – 2023. szeptember 30.
Keddtől vasárnapig 10-től 18-ig.
Pénztárzárás 17.30-kor.
2023. október 1. – 2023. november 30.
Keddtől vasárnapig 9-től 16-ig.
Pénztárzárás 15.30-kor.
2023. november 1. ZÁRVA

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Ajánló


A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a világ leghíresebbjét!

Idén ötödik alkalommal várjuk közönségünket hagyományos, nagyszabású szimfonikus koncertshow-nkon.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!