Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Close Reading sorozat // Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE): Bányásztörténetek

Close Reading sorozat // Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE): Bányásztörténetek

Dokumentum-színházi előadás egy brazil bányászváros néhány éve történt katasztrófájáról. Tragikus történet, amelyben mindenki másképp emlékszik, amelyet mindenki másképpen mesél el. És mindenkinek megvan a saját olvasata és igazsága.

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE)
Bányász történetek  (60 perc)

English friendly
Angol, portugál és holland nyelven, angol felirattal

Dokumentum-színházi előadás egy brazil bányászváros néhány éve történt katasztrófájáról. Tragikus történet, amelyben mindenki másképp emlékszik, amelyet mindenki másképpen mesél el. És mindenkinek megvan a saját olvasata és igazsága. Vannak-e felelősök és kik azok? Mi vezethet egy katasztrófa bekövetkezéséhez? Mi lesz azokkal az emberekkel, akik percek alatt veszítik el családtagjaikat és otthonukat? És hogy jön képbe a magyarországi vörösiszap-katasztrófával?

2015. november 5-én a brazíliai Minas Gerais bányászvidéken beszakadt egy gát és hatalmas mennyiségű mérgező, bányászati hulladék szabadult el. A gyilkos sáráradat számos falut elpusztított, mielőtt beleömlött a Rio Doce folyóba. Abban a faluban, ahol négy emberből három a bányaiparban dolgozott, ez a katasztrófa felért egy teljes tabula rasával.

Az előadó Silke Huysmans Mina Geraisban nőtt fel, néhány mérfölddel a katasztrófa helyszínétől. Húsz évvel később visszatért Brazíliába alkotótársával, Hannes Dereerével, hogy beszéljenek az esetben érintett lakosokkal és többet megtudjanak az esemény mérhetetlen következményeiről. Európába visszatérve tágabban is foglalkoztak az anyaggal és újabb interjúkat készítettek többek között egy közgazdásszal, egy idegorvossal és érintett cégek tagjaival.

Sokszor mintha egy össze nem illő puzzle darabjai lennének a történetek, hiszen az interjúalanyok mindegyike a saját szemszögéből, személyes történetét és igazságát meséli el a katasztrófával kapcsolatban.
Az előadás rendkívül egyedülálló módon szerkeszti és köti össze, ellenpontozza és helyezi egymás mellé az áldozatokkal, szakértőkkel, politikusokkal felvett interjúrészleteket.
Az előadás nem egy detektívtörténet és nem is egy kísérlet a katasztrófa rekonstrukciójára, hanem egy egyszerre izgalmas és bonyolult utazás a személyes történetek sokféle gyűjteményén keresztül, melyben olyan témák keresztezik egymást, mint az emlékezet, a politika, a vallás és a történetmesélés.

Ajánló


A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra…

A hippikorszak legendás passiójátékaként is emlegetett amerikai rockmusical örökzöld dallamai a Pannon Várszínház…