Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Tulajdonosok - A nyitrai DAB színház vendégjátéka

Tulajdonosok - A nyitrai DAB színház vendégjátéka

Egy lakóközösség emberi viszonyait mutatja be Jiří Havelka Mark Ravenhill-díjat nyert „Tulajdonosok” című vígjátéka. A darabból a szerző rendezésében film is készült, amely 2020-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Cseh Oroszlánt, a cseh filmkritikusok díját.

Jiří Havelka: Tulajdonosok
A nyitrai DAB színház vendégjátéka
Az előadás hossza: 90 perc

Komédia azok számára, akik soha nem éltek így. Tragédia azok számára, akik mindig így éltek.

A retro hangvételű darab olyan társadalmi látlelet, amely egy hagyományos vígjáték köntösében jelenik meg. A szerző szinte szociológiai alapossággal vizsgálja a darab szereplői között alakuló interperszonális kapcsolatokat, a kisközösségben fellelhető pozíciókért, a helyi hatalomért vívott ádáz harcokat.  A szereplők a társadalom jellegzetes figurái. Van itt fiatal katolikus házaspár, három gyermekes család, pragmatikus üzletember, magyar gyökerekkel rendelkező hisztérikus férfi, kellemetlen hivatalnok asszony, a múltról nosztalgiázó kommunista, egykori disszidens, több lakást bérbeadó gazdag hölgy, anyjával élő agglegény... Az egymás után sorjázó komikus jelenetek és abszurd helyzetek nemcsak szórakoztatnak, hanem kiváltják a "pont, mint nálunk!" élményét is. Mindenki számára ismerősek a régmúlt lakógyűléseinek és a jelen közgyűléseinek napirendi pontjai – a tetőjavítás, a lift felújítás, a gázvezeték cseréje. A tulajdonosokká vált lakók azonban képtelenek konstruktívan megoldani problémákat. Cselekvés helyett inkább intrikálnak, önző módon viselkednek, értelmetlen vitákat folytatnak csak azért, hogy bosszantsák a másikat. Mivel mindenki albetét tulajdonos, a pár tucat négyzetméternyi saját tulajdon jogot biztosít számára, hogy döntéseket hozzon, olyan hatalmat ad a kezébe, amellyel máshol nem, csak a saját lakóközösségében tud élni. Ezeket az embereket csak egy formai követelmény köti össze: a Közgyűlésen mindenről együtt kell dönteni.

Szereplők
Gabriela Dolná, Ivana Kubáčková, Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková,
Andrea Sabová, Juraj Ďuriš, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík,
Jakub Rybárik, Tomáš Stopa, Marián Viskup, Ján Greššo és mások 

Irta: Jiří Havelka
Dramaturg: Slavka Civáňová
Díszlet: Barbora Šajgalíková
Jelmez: Ján Husár
Rendezte: Matúš Bachynec

Bemutató: 28. 11. 2020, Divadlo Andreja Bagara, Nitra

Ajánló


A Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként a Fesztivál életében először kerül színpadra a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago.