Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


VI. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál - Karmesterjáték workshop

VI. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál - Karmesterjáték workshop

Mozgás, koncentráció, nyitottság, interakció.

időtartam: perc: 120 perc
korosztály: 14+

A Karmesterjátékot 2008 óta játsszuk különböző korú, nemű, nemzetiségű résztvevőkkel különböző terekben, technikai feltételekkel. A játék Karmesterverseny néven indult, de hamar kiderült, hogy elképesztő varázsa mely karmesterre, közönségre, és zenészre egyaránt kiterjed, túlmutat a versenyhelyzetbe szorított elme lehetőségein és egyre szabadabb, nyitottabb struktúrát kíván magának. Az elmúlt évek során egyre jobban éreztük, hogy kincset találtunk és azon dolgoztunk, hogy hogyan tudnánk minél tökéletesebben kiteljesíteni a benne rejlő lehetőségeket.

Azon túl, hogy zenei tudásunkat és az együttjátszási képességünket folyamatosan fejlesztettük, rájöttünk, hogy a legfontosabb a karmesterre való figyelés a karmester bizalmának megszerzése és megtartása. Éreztük, ha igazán jól akarjuk csinálni akkor nem elég azokat bevonzani a játékba, akik egyébként is rendelkeznek kellő bátorsággal, önbizalommal ahhoz, hogy megpróbálják a vezénylést, hanem azokat is meg kell tudnunk szólítani, akik esetleg, félénkebbek, érzékenyebbek.

Ezért olyan nyitottságot, bizalmat, nyugalmat kell sugároznunk, ami őszinte, mentes minden előítélettől és prekoncepciótól, hogy a játékosok érezzék bármit megtehetnek nem számít, ha hibáznak, sőt maga a hibázás fogalma is kiiktatandó. A pillanatnyi létezésre, a jelenhelyzetre való reflexió az, amit adhatunk. Nincs benne kapkodás, teljesítménykényszer. A lényeg a bizalomjáték, a hangkeltés, a koncentrált figyelem és a közös zenélés öröme.

Mozgásos és hang gyakorlatok után a zenészek megszólaltatják hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyet foglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket, kérdezősködhet elkészítésükről, anyagukról, megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a játékra. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők a felhasználni kívánt hangszerek kiválasztása után előzetes instrukciók nélkül, spontán módon, mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel, mimikájukkal vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Így rövid, improvizatív kompozíciók jönnek létre.

Beszélni nem ér… 

MAGUNKRÓL:
A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és az eszközökön való hangszeres játékkal. Kísérletezünk zenei játékok fejlesztésével, valamint kutatjuk az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papírdobozokból készítünk hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen. Néhány, a maga nemében egyedülálló hangszert és ugyancsak egyedülálló zenei játékot fejlesztettünk ki az elmúlt pár évben. Koncertezés és a színházi munkák mellett workshopokat tartunk gyerekeknek és felnőtteknek, ahol zenei gyakorlatok és játékok mellett elbeszélgetünk a hangok keletkezéséről, fajtáiról, a hangokhoz és a csendhez való viszonyunkról.

A program után várunk Benneteket egy közös beszélgetésre a kávézóban.

Ajánló


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…

Miért járnak az emberek Zorán-koncertre? Miért szeretnék oly sokan legalább évente egyszer színpadon…