Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


Dohnányi 3 - Weber / Harlap / Rachmaninov / Szepesi

Dohnányi 3 - Weber / Harlap / Rachmaninov / Szepesi

Weber: Euryanthe – nyitány
Harlap: Clarinet Concerto No. 2.
Rachmaninov: II. szimfónia

Közreműködik: Szepesi Bence – klarinét

Vezényel: Roberto Paternostro

Carl Maria von Weber Euryanthe című háromfelvonásos operáját 1823-ban mutatták be először Bécsben, a magyarországi bemutatóra 1826-ban került sor. A mű szövegkönyve egy 13. századi francia legenda alapján készült, s a  történet a lovagok és udvarhölgyek világába visz minket, középpontjában Adolár és a címadó Euryanthe szerelmével. A fiataloknak sok szenvedést és megpróbáltatást kell kiállniuk az ármánykodó lovagok és udvarhölgyek cselszövéseinek köszönhetően, hogy  a mű végén végül örök hűséget fogadhassanak egymásnak. Ezen az estén az opera nyitánya szólal meg a Dohnányi Zenekar előadásában, melyben Weber számos témát jelenít meg az operából, s vetíti elő az igazság győzelmét a történet végén.

A kanadai születési Aharon Harlap egyike a ma élő legismertebb izraeli zeneszerzőknek. Tanulmányait zongoristaként kezdte, majd később tanult zeneszerzést és vezénylést is. Magyarországon 2001-ben, a Dohnányi Zenekar közreműködésével már hallhatta a magyar közönség a díjnyertes első Klarinétversenyét a szerző vezényletével. A most felhangzó 2. Klarinétversenye (Clarinet Concerto No. 2.) egy világpremier, melynek szólóját kifejezetten Szepesi Bence, zenekarunk szólóklarinétosa részére komponálta a szerző.

Rachmaninov II. szimfóniáját 1908-ban mutatta be Szentpéterváron, hatalmas sikerrel. Ám korántsem élhette át ezt az élményt a több mint 10 évvel korábban írt I. szimfóniájának előadásakor. A mű ugyanis negatív kritikákat kapott, ami évekre alkotói válságba döntötte a zeneszerzőt, annyira, hogy depressziója és félelmei közepette képtelen volt akárcsak egy hangjegyet is leírni. A csendet a hipnoterápiát sikeresen alkalmazó orosz orvos segítségével sikerült megtörni, így pár hónap kezelés után Rachmaninov újra nekiállhatott komponálni. 1906-ban kezdte írni a négy tételből álló II. szimfóniáját, melyet egy év múlva fejezett be. A szimfónia a Largo tétellel indul, melyet követ a főtéma, majd az Allegro molto tétellel folytatódik, ezután az Adagio tétel szólal meg vonósok, fúvósok csodálatos előadásában, végül az Allegro vivace diadalmas zenéjével zárul a mű.  

Ajánló


Pécs legújabb beszélgető-est sorozatának harmadik vendégei Ördög Nóra és Nánási Pál, hazánk egyik…

A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám…

Ungváry Rudolf mérnök, író a magyar közélet elmúlt harminc évének legkonzervatívabb szabadelvű kommentátora…