Broadway Jegyiroda
Jegyiroda:
1075 Bp. Károly krt. 21.
Tel: 06 1 780-07-80 Nyitva: H-P: 10-18

Jegyvásárlás

Program


helyszínváltozás! XX -  a XX. század évfordulós írói  - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

helyszínváltozás! XX - a XX. század évfordulós írói - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

A TEREMTŐ KÉPZELET | CSÁNYI Vilmos / GÉCZI János / SZIRTES Edina ’Mókus’ és PILINSZKY János
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 20. szerda, 19:00

„A képzelet valódi történetében a hallgatás olykor fontosabb minden leírt mondatnál. És itt arra a kép nélküli képzeletre, a képzeletnek arra a végső és kifogyhatatlan forrására, testvéri csöndjére gondolok, amit semmiféle zajjal nem lehet elnémítani.” (Pilinszky János)

 

Különválasztható a fantázia a képzelettől? Milyen evolúciós szerepe van a képzeletnek és a vágyakozásnak? S a nyelv keletkezése során milyen szerepe volt a képzeletnek? A XX. századi, felgyorsult gazdagon bemutatott, dokumentált világban, és a tudomány univerzumában hol szerepel a képzelet és mit gondol Pilinszky szavairól Csányi Vilmos Széchenyi-díjas, Prima-és Hazám-díjas biológus, biokémikus, etológus, író?

 

Csányi Vilmos utolsó kötetét írja. Ennek a megjelenés előtt álló kötetnek a fókuszában is a képzelet áll. Épp az a teremtő képzelet, amivel Pilinszky János is foglalkozik életművében, és ami Géczi János költő verseiben, Szirtes Edina Mókus zenei nyelvében, improvizációjában is rendre szerepel.

 

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a XX irodalmi sorozat fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van. A teremtő képzelet esten a központi rendező elv maga a fogalom, ehhez kötődik a három kortárs vendég és a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János (1921-1981), a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, akinek 1978-ban, 45 éve jelent meg az utolsó kötete, a Válogatott művei. Pilinszky János befalazott képzeletről ír versében, és már az 1970-es években a teremtő képzelet és a költői képzelet sorsáról elmélkedik. Vallja, „az, amit mi ’teremtő képzeletnek’ nevezünk, nem egyéb, mint a képzelet odaadása: passzív teremtés.”

 

December 20-án, a szezonzáró estünkön a XX sorozat vendége három kortárs alkotó, akik egyaránt kapcsolódnak a teremtő képzelethez és az ünnepi vágyakozáshoz.

Milyen világot kovácsol a képzeletünk és ez miképp áll kapcsolatban a való világgal? Milyen tudományos, szakrális és emberi kiterjedése van a képzeletünknek, van-e morálja és ünnephez kapcsolódóan miként szerepel élettörténetünkben a gyermeki képzeletünk? Miképp válik a lélekből karakter? Vajon minden kóbor lovagnak kell, hogy legyen szemrevaló szívehölgye, akit isten háta mögött a képzelet teremt - Ahogyan önmagát is? És egyáltalán: miképp jelenik meg álom, hit, tudás és képzelet versben, regényben és zenében?

A december 20-i adventi zenés estén egy-egy gondolat által kapcsolódik össze a tudós, a költő és a zenész, míg közös trialógusuk – ami most először lép Budapesten színpadra közösen, zenei improvizációval – az ünnepvárás gondolatvilágába, szakralitásába is elmerül.

 

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Ajánlatunk


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Ajánló


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!